Składniki na około 30 kotlecików:
- 300 g suchej ciecierzycy
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Dzień przed robieniem falafli ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody w dużej misce.
Przez noc podwoi swoją objętość.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą.
Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw możecie też zmielić je razem z ciecierzycą.
Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 - 2 łyżki wody - masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt.
Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 - 3 cm.
Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki.
Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 - 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz