Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 6 lipca 2015

PTASIE MLECZKO LIGHT


Mleczko:
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub agar)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa:
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g oleju kokosowego 
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego


Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu.
Dodaj żelatynę i miód, wymieszaj.
Doprowadź ponownie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny.
Dokładnie wymieszaj.
Odłóż do lekkiego wystygnięcia.
Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową
Włóż do lodówki aż stężeje.
Przygotuj polewę - w kąpieli wodnej rozpuść miód w łyżce wody.
Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią stężałe ptasie mleczko (najlepiej za pomocą pędzla).
Włóż ponownie do lodówki aż wszystko zastygnie.
Wyjmij delikatnie pociągając za rogi folii, następnie pokrój na dowolną ilość kawałków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz