- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 I 3/4 szklanki mąki
- 175 g masła
- jajko
- 750 g śliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- budyń waniliowy
75 g cukru pudru, mąkę, masło i jajko wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Śliwki poprzekrawać i wypestkować, a następnie pokroić w cząstki.
Cukier skarmelizować w rondelku, dodać 3 łyżki soku, a następnie śliwki i gotować ok 5 minut. 4 łyżki soku zmieszać z budyniem, dodać do śliwek, gotować 1 minutę.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Śliwki poprzekrawać i wypestkować, a następnie pokroić w cząstki.
Cukier skarmelizować w rondelku, dodać 3 łyżki soku, a następnie śliwki i gotować ok 5 minut. 4 łyżki soku zmieszać z budyniem, dodać do śliwek, gotować 1 minutę.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2/3 ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie o średnicy ok. 26 cm, brzegi docisnąć.
Ciasto nakłuć kilka razy widelcem.
Nałożyć śliwki.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i ułożyć na wierzchu w postaci kratki..
Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować polewę i dekorować ciasto.
Ciasto nakłuć kilka razy widelcem.
Nałożyć śliwki.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i ułożyć na wierzchu w postaci kratki..
Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować polewę i dekorować ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz