Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 października 2013

BARDZO ŚLIWKOWE CIASTO



  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 I 3/4 szklanki mąki
  • 175 g masła
  • jajko
  • 750 g śliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • budyń waniliowy
75 g cukru pudru, mąkę, masło i jajko wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 
Śliwki poprzekrawać i wypestkować, a następnie pokroić w cząstki. 
Cukier skarmelizować w rondelku, dodać 3 łyżki soku, a następnie śliwki i gotować ok 5 minut. 4 łyżki soku zmieszać z budyniem, dodać do śliwek, gotować 1 minutę. 
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2/3 ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie o średnicy ok. 26 cm, brzegi docisnąć.  
Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. 
Nałożyć śliwki. 
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i ułożyć na wierzchu w postaci kratki.. 
Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować polewę i dekorować ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz