Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 października 2013

ŚWIĄTECZNY KEKS BISZKOPTOWY

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka bakalii
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel.
Bakalie wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do żółtek, wymieszaj.
Następnie porcjami dodawaj mąkę i mleko.
Na koniec ubij na sztywno białka i delikatnie po trochu wymieszaj z ciastem.
Przełóż do delikatnie natłuszczonej formy keksowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 1 godz., aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Przed podaniem wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz