Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 października 2013

RYBA PO GRECKU



Marynata
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki oliwy 
Warzywa
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 czerwonej papryki startej na tarce
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • por
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 300 g sttartej marchewki
  • 1 I 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 350 g fileta z dorsza


Ryba: 
Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. 
Sprawdzić czy filety nie mają skórki i ości. 
Składniki marynaty wymieszać na dużym talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. 
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Odstawić na pół godziny.
Rybę ułożyć na blaszce i zgrillować pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 7 minut lub upiec w 180 stopniach przez około 10 minut, można też ugotować na parze.

Warzywa
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. 
Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut.
Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory mają się nie rumienić tylko dusić. 
W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. 
Doprawić czerwoną papryką i chili.
Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę. 
Włożyć farsz do 6 ramekinów lub filiżanek, docisnąć, na wierzch ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć, polać sosem z pieczenia zebranym na blaszce. 
Można też podać potrawę w jednym naczyniu, na dno kładziemy rybę, przykrywamy warzywami. Podawać po 2 godzinach, można przechowywać 3 dni w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz