Marynata
- łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki curry
- łyżeczka miodu
- łyżeczka imbiru
- 3 łyżki oliwy
Ryba:
Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Sprawdzić czy filety nie mają skórki i ości.
Składniki marynaty wymieszać na dużym talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawić na pół godziny.
Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Sprawdzić czy filety nie mają skórki i ości.
Składniki marynaty wymieszać na dużym talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawić na pół godziny.
Rybę ułożyć na blaszce i zgrillować pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 7 minut lub upiec w 180 stopniach przez około 10 minut, można też ugotować na parze.
Warzywa:
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut.
Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut.
Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory mają się nie rumienić tylko dusić.
W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut.
Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut.
Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory mają się nie rumienić tylko dusić.
W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche.
Doprawić czerwoną papryką i chili.
Doprawić czerwoną papryką i chili.
Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.
Włożyć farsz do 6 ramekinów lub filiżanek, docisnąć, na wierzch ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć, polać sosem z pieczenia zebranym na blaszce.
Można też podać potrawę w jednym naczyniu, na dno kładziemy rybę, przykrywamy warzywami. Podawać po 2 godzinach, można przechowywać 3 dni w lodówce.
Włożyć farsz do 6 ramekinów lub filiżanek, docisnąć, na wierzch ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć, polać sosem z pieczenia zebranym na blaszce.
Można też podać potrawę w jednym naczyniu, na dno kładziemy rybę, przykrywamy warzywami. Podawać po 2 godzinach, można przechowywać 3 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz