Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 listopada 2013

CYTRYNOWE CIASTECZKA NA OLEJU


  • 2 lekko czubate szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy łyżką, aż suche składniki dokładnie się wymieszają.
Dolewamy do tego pół szklanki oleju, pół szklanki mleka i wbijamy jajko. 
Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. 
Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami. 
Wkładamy na 20-30 minut do lodówki. 
Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia. 
Przechowujemy szczelnie zamknięte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz