- 2 lekko czubate szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy łyżką, aż suche składniki dokładnie się wymieszają.
Dolewamy do tego pół szklanki oleju, pół szklanki mleka i wbijamy jajko.
Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami.
Wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy szczelnie zamknięte.
Dolewamy do tego pół szklanki oleju, pół szklanki mleka i wbijamy jajko.
Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami.
Wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy szczelnie zamknięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz