- 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 8 plastrów szynki dojrzewającej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon.
Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy.
Mascarpone rozcieramy łyżeczką.
Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku.
Dodajemy szczyptę pieprzu.
Dokładnie mieszamy.
Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” .
Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej.
Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.
Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy.
Mascarpone rozcieramy łyżeczką.
Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku.
Dodajemy szczyptę pieprzu.
Dokładnie mieszamy.
Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” .
Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej.
Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony.
Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony.
Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz