Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 listopada 2013

PIERŚ Z KURCZAKA Z MASCARPONE



  • 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. 
Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. 
Mascarpone rozcieramy łyżeczką. 
Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. 
Dodajemy szczyptę pieprzu. 
Dokładnie mieszamy. 
Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” . 
Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. 
Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. 
Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz