Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 grudnia 2013

BABKA PIASKOWA

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę
Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. 
Dodać stopniowo do utartej masy.
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz