- 4 jajka
- 450 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe.
Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C
Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz