Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 grudnia 2013

SZYBKIE CIASTO NA MAŚLANCE



  • 4 jajka
  • 450 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. 
Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej  wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. 
Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz