Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 grudnia 2013

CIASTO POMARAŃCZOWE


  • 2 szklanki mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami) 
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 
Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. 
Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. 
Piec przez około 60 minut. 
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz