- 2 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać.
Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać.
Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół.
Piec przez około 60 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz