Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 lutego 2014

WILGOTNE CIASTO TWAROGOWO CYTRYNOWE


  • 250 g tłustego twarogu
  • 4 jaja
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia (na ok 0,5 kg mąki)
  • 1 cytryna
  • drobno posiekane migdały blanszowane
lukier:
  • 125 ml soku z cytryny ( częściowo można zastąpić odrobiną rumu)
  • 200 g cukru pudru
Cytrynę wyszorujcie i polejcie wrzątkiem, pokrójcie na bardzo cienkie plastry (jeśli nie lubicie skórki z cytryny możecie obrać ją i pokroić bez skórki). 
Twaróg odsączcie na drobnym sitku (jeśli jest bardzo "mokry" zostawcie go tak na dosyć długo- niech ścieknie z niego jak najwięcej serwatki). 
Piekarnik nagrzejcie do temp 150 st z termoobiegiem albo ok 170 bez termoobiegu. 
Masło utrzyjcie z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. 
Dalej ucierając (miksując) dodawajcie po jednym jajku, a następnie odsączony twaróg. 
Zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Przesiejcie ją do naszej masy i dokładnie wymieszajcie, dolejcie mleko i połączcie składniki. 
Do prostokątnej formy (u mnie standardowo 34 x 25 cm) wlejcie ciasto i wygładzcie wierzch. Ułóżcie na górze plastry cytryny i posypcie całość siekanymi migdałami. 
Pieczcie max 25-30 minut ( ja wyciągnęłam po 23 minutach).
Schłodzone ciasto polejcie lukrem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz