- 250 g tłustego twarogu
- 4 jaja
- 100 g masła
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 300 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia (na ok 0,5 kg mąki)
- 1 cytryna
- drobno posiekane migdały blanszowane
Cytrynę wyszorujcie i polejcie wrzątkiem, pokrójcie na bardzo cienkie plastry (jeśli nie lubicie skórki z cytryny możecie obrać ją i pokroić bez skórki).
Twaróg odsączcie na drobnym sitku (jeśli jest bardzo "mokry" zostawcie go tak na dosyć długo- niech ścieknie z niego jak najwięcej serwatki).
Piekarnik nagrzejcie do temp 150 st z termoobiegiem albo ok 170 bez termoobiegu.
Masło utrzyjcie z cukrem i solą na jasną i puszystą masę.
Dalej ucierając (miksując) dodawajcie po jednym jajku, a następnie odsączony twaróg.
Zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przesiejcie ją do naszej masy i dokładnie wymieszajcie, dolejcie mleko i połączcie składniki.
Do prostokątnej formy (u mnie standardowo 34 x 25 cm) wlejcie ciasto i wygładzcie wierzch. Ułóżcie na górze plastry cytryny i posypcie całość siekanymi migdałami.
Pieczcie max 25-30 minut ( ja wyciągnęłam po 23 minutach).
Twaróg odsączcie na drobnym sitku (jeśli jest bardzo "mokry" zostawcie go tak na dosyć długo- niech ścieknie z niego jak najwięcej serwatki).
Piekarnik nagrzejcie do temp 150 st z termoobiegiem albo ok 170 bez termoobiegu.
Masło utrzyjcie z cukrem i solą na jasną i puszystą masę.
Dalej ucierając (miksując) dodawajcie po jednym jajku, a następnie odsączony twaróg.
Zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przesiejcie ją do naszej masy i dokładnie wymieszajcie, dolejcie mleko i połączcie składniki.
Do prostokątnej formy (u mnie standardowo 34 x 25 cm) wlejcie ciasto i wygładzcie wierzch. Ułóżcie na górze plastry cytryny i posypcie całość siekanymi migdałami.
Pieczcie max 25-30 minut ( ja wyciągnęłam po 23 minutach).
Schłodzone ciasto polejcie lukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz