- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać.
Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać.
Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników.
Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut.
Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać.
Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
50 g czekolady roztopić z 1 łyżką oleju, rozsmarować na spodzie tortownicy o średnicy około 24 cm Od razu wyłożyć łyżką masę kokosową, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
Gdy masa już stężeje, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać resztą roztopionej czekolady z resztą oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem.
Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje a sernik będzie bardziej zwarty.
Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje a sernik będzie bardziej zwarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz