- 500 g mąki
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 dkg masła w temp. pokojowej
- 2 - 4 łyżek jogurtu
- 1 spora łyżeczka soli
do posmarowania
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy
Make przesiać z proszkiem, zmieszać z sola. wbić cale jajko, 1 żółtko, wlać oliwę, dodać miękkie masło, 2 łyżki jogurtu i zagnieść ciasto.
Ciasto ma być miękkie, wiec w razie potrzeby dodawać pozostały jogurt.
Gotowe jest bardzo elastyczne i nie klei sie do rąk
W miseczce rozbić żółtko z oliwa, odstawić.
Fetę rozetrzeć z pozostałymi dwoma białkami, dodac zioła prowansalskie, pieprz, paprykę, można dodać koperek.piec w temp 180 C około 20 – 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz