Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

SZYBKIE BUŁECZKI Z FETĄ


  • 500 g mąki
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 dkg masła w temp. pokojowej
  • 2 - 4 łyżek jogurtu
  • 1 spora łyżeczka soli
nadzienie
  • 250 g fety
  • 1łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz,
  • odrobinę ostrej papryki
do posmarowania
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy

Make przesiać z proszkiem, zmieszać z sola. wbić cale jajko, 1 żółtko, wlać oliwę, dodać miękkie masło, 2 łyżki jogurtu i zagnieść ciasto. 
Ciasto ma być miękkie, wiec w razie potrzeby dodawać pozostały jogurt. 
Gotowe jest bardzo elastyczne i nie klei sie do rąk
W miseczce rozbić żółtko z oliwa, odstawić.
Fetę rozetrzeć z pozostałymi dwoma białkami, dodac zioła prowansalskie, pieprz, paprykę, można dodać koperek.piec w temp 180 C około 20 – 25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz