- 500-600 ml wrzącej wody
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- żelatyna na daną ilość wody
- 1 średni pomidor lub kilka koktajlowych
- 3-4 plastry sera żółtego lub 50-60 g startego na tarce
- 4 duże ugotowane jajka
- 1 puszka tuńczyka
- ocet do polania
Kostkę rosołową rozpuścić szybko w wodzie.
Dodać żelatynę i rozpuścić wg opisu na opakowaniu.
Wylać średnio cienką warstwę rosołku z żelatyną do naczynia (mniej więcej sugerować się zdjęciem przy każdej warstwie).
Poczekać, aż przestygnie.Resztę bulionu z żelatyną ostudzić, aby nie była gorąca.Na przestygnięty bulion położyć plastry pomidora lub połówki pomidorków koktajlowych.Zostawić do całkowitego zastygnięcia (przyspieszać ten proces przy pomocy lodówki).
Wyłożyć równo ser żółty.Zalać bulionem z żelatyną.
Zostawić do całkowitego zastygnięcia.Zetrzeć całe jajka na tarce o dużych oczkach.Równo wyłożyć jako nastepną warstwę.
Zalać bulionem z żelatyną.Zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Odciśnietego z zalewy tuńczyka, wyłożyć jako ostatnią warstwę.
Zalać bulionem z żelatyną.Zostawić do całkowitego zasstygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz