Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

GALARETKA Z TUŃCZYKIEM




  • 500-600 ml wrzącej wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • żelatyna na daną ilość wody
  • 1 średni pomidor lub kilka koktajlowych
  • 3-4 plastry sera żółtego lub 50-60 g startego na tarce
  • 4 duże ugotowane jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • ocet do polania
Kostkę rosołową rozpuścić szybko w wodzie.
Dodać żelatynę i rozpuścić wg opisu na opakowaniu.
Wylać średnio cienką warstwę rosołku z żelatyną do naczynia (mniej więcej sugerować się zdjęciem przy każdej warstwie).
Poczekać, aż przestygnie.Resztę bulionu z żelatyną ostudzić, aby nie była gorąca.Na przestygnięty bulion położyć plastry pomidora lub połówki pomidorków koktajlowych.Zostawić do całkowitego zastygnięcia (przyspieszać ten proces przy pomocy lodówki).
Wyłożyć równo ser żółty.Zalać bulionem z żelatyną.
Zostawić do całkowitego zastygnięcia.Zetrzeć całe jajka na tarce o dużych oczkach.Równo wyłożyć jako nastepną warstwę.
Zalać bulionem z żelatyną.Zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Odciśnietego z zalewy tuńczyka, wyłożyć jako ostatnią warstwę.
Zalać bulionem z żelatyną.Zostawić do całkowitego zasstygnięcia.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz