Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 13 października 2014

FASZEROWANE ZIEMNIAKI

           
    • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
    • 1 mała puszka tuńczyka
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sok z cytryny
    • świeży rozmaryn
    • 3 łyżki
    • 80 dag młodych ziemniaków
    • octu balsamicznego
    • 200 mozzarelli
    • sól, pieprz
    • ew. szczypiorek
    Do osolonej, wrzącej wody wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy pod półprzykryciem na niewielkim ogniu, aż będą al dente.
    Do miseczki wkładamy tuńczyka bez zalewy, dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny i całość mieszamy
    Na patelni podsmażamy paski szynki parmeńskiej o szerokości 1 cm. 
    Gdy będą chrupkie jak bekon, połowę zdejmujemy, a pozostałą cześć zalewamy octem balsamicznym. 
    Od razu otwieramy okna w całym domu, bo inaczej się zaczadzimy! 
    Odparowujemy ocet na niewielkim ogniu, otulając przy okazji w nim szynkę. 
    Powinna powstać ciemna glazura. 
    Jeśli smak będzie dla Was mało przekonujący, polecam już po zdjęciu z ognia patelni dodać 1 łyżkę miodu.

    Ugotowane al dente ziemniaki lekko studzimy i przekrawamy na pół. 
    Układamy na nich po dwa listki rozmarynu, przykrywamy plastrem mozzareli i zapiekamy chwilę w piekarniku (180 st. C, górny grill).

    Następnie wyjmujemy zapieczone ziemniaczki i nakładamy na nie farsz. 
    Na części ląduje pasta z tuńczyka, na innej części sam bekon z szynki parmeńskiej, a na końcu układamy glazurowaną szynkę. 
    Całość doprawiamy lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz