- 2 puszki cieciorki
- pół szklanki soczewicy
- 2 jajka
- 10 łyżek rozpuszczonego masła (lub oliwy)
- 2 duże posiekane cebule
- szklanka startego sera żółtego
- 2 łyżki chilli w proszku
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 0,5 litra wody gazowanej
Składniki wrzucamy stopniowo do blendera.
Zaczynamy od jajek i masła a następnie dodajemy cieciorkę, soczewicę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Zaczynamy od jajek i masła a następnie dodajemy cieciorkę, soczewicę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Podczas miksowania dolewamy stopniowo po ćwierć szklanki wody, dopóki ziarna nie zmiksują się idealnie.
Efekt końcowy to gęsta i gładka masa.
Efekt końcowy to gęsta i gładka masa.
Gdy już wszystkie składniki będą połączone, przekładamy masę do miski i mieszamy z pokrojoną cebulą i startym serem.
Następnie wypełniamy foremki do ciastek (2/3 wysokości bo ciasto trochę urośnie)
Następnie wypełniamy foremki do ciastek (2/3 wysokości bo ciasto trochę urośnie)
Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz