- ok. 1 kg dyni
- 150 g ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 3–4 ząbki czosnku
- igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonej szałwi
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- garść pestek dyni
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dynię pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z odsączoną ciecierzycą.
Dodaj zioła, paprykę, obrany czosnek i pokrojoną w ósemkę lub plasterki cebulę.
Skrop obficie oliwą, posól i dokładnie wymieszaj.
Piecz w naczyniu do zapiekania w 200˚C przez 25–30 minut.
Podawaj na gorąco, posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz uprażonymi pestkami dyni.
Dodaj zioła, paprykę, obrany czosnek i pokrojoną w ósemkę lub plasterki cebulę.
Skrop obficie oliwą, posól i dokładnie wymieszaj.
Piecz w naczyniu do zapiekania w 200˚C przez 25–30 minut.
Podawaj na gorąco, posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz uprażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz