Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 października 2014

PIECZONA DYNIA Z CIECIORKĄ


  • ok. 1 kg dyni
  • 150 g  ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 3–4 ząbki czosnku
  • igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
 Dynię pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z odsączoną ciecierzycą.  
Dodaj zioła, paprykę, obrany czosnek i pokrojoną w ósemkę lub plasterki cebulę. 
Skrop obficie oliwą, posól i dokładnie wymieszaj.  
Piecz w naczyniu do zapiekania w 200˚C przez 25–30 minut. 
Podawaj na gorąco, posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz uprażonymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz