Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 listopada 2014

PIECZONE HISZPAŃSKIE CHURROS


  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 70 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 mniejsze jajka
  • do podania:
  • ¼ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru (zwykły cukier jest za gruby)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sos czekoladowy – 100 g czekolady, 150 ml śmietany kremówki lub 100 ml zagęszczonego mleka (ewentualnie zwykłego) – składniki rozpuścić w kąpieli wodnej

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz sól. 
Podgrzewamy aż mieszanina zacznie wrzeć. 
Wówczas ściągamy z ognia i dodajemy pomału mąkę, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka wbijamy do osobnej miski i roztrzepujemy chwilę widelcem. 
Wlewamy do ostudzonej masy i porządnie mieszamy. 
Ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto nakładamy do rękawa i wyciskamy na blachę paseczki o długości ok. 7 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut.
Cukier mieszamy z cynamonem i obtaczamy nim gotowe churros. 
Najlepiej zrobić to wkładając zarówno cukrową mieszankę jak i churros do jednego większego naczynia i delikatnie wymieszać.
Churros można zajadać saute lub z przepysznym sosem czekoladowym. 
Równie dobrze będzie się komponowało z ciepłym kajmakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz