- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- 70 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 mniejsze jajka
- do podania:
- ¼ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru (zwykły cukier jest za gruby)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sos czekoladowy – 100 g czekolady, 150 ml śmietany kremówki lub 100 ml zagęszczonego mleka (ewentualnie zwykłego) – składniki rozpuścić w kąpieli wodnej
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz sól.
Podgrzewamy aż mieszanina zacznie wrzeć.
Wówczas ściągamy z ognia i dodajemy pomału mąkę, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka wbijamy do osobnej miski i roztrzepujemy chwilę widelcem.
Wlewamy do ostudzonej masy i porządnie mieszamy.
Ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto nakładamy do rękawa i wyciskamy na blachę paseczki o długości ok. 7 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut.
Cukier mieszamy z cynamonem i obtaczamy nim gotowe churros.
Najlepiej zrobić to wkładając zarówno cukrową mieszankę jak i churros do jednego większego naczynia i delikatnie wymieszać.
Churros można zajadać saute lub z przepysznym sosem czekoladowym.
Równie dobrze będzie się komponowało z ciepłym kajmakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz