- 150 gramów kaszy gryczanej palonej lub białej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy + szklanka wrzątku
- 2 garście orzechów laskowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- opcjonalnie 1-2 łyżki mąki, gdyby masa była za luźna
- 1 krążek sera camembert ( 120 gramów)
- olej
- sól
- pieprz kajeński
- 2-3 liście laurowe
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżeczki oregano
- płatki owsiane do obtoczenia
Ugotować kaszę. Soczewicę wsypać na sito i
wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
Wsypać do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać liście laurowe i gotować do miękkości (około 10 minut).
Soczewica musi całkowicie wchłonąć wodę.
Gdyby stało się to zanim soczewica zmięknie, dolać jeszcze odrobinę wrzątku.
Drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kaszę wraz z soczewicą i orzechami zmielić/zblendować.
Dodać usmażoną cebulę i doprawić solą, pieprzem kajeńskim, oregano, natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zadbajcie, by powstała masa była wyrazista, pikantna.
W żadnym razie nie może być mdła.
Po doprawieniu masy, dodać jajko i ewentualnie mąkę.
Camembert podzielić na 12 kawałków. Z masy uformować 12 kulek.
Każdą rozpłaszczać w dłoni (zwilżonej zimną wodą, by masa się nie kleiła), na środku kłaść kawałek camemberta i zlepiać starannie, formując kotlet.
Każdy kotlet obtoczyć w płatkach owsianych.
Kotlety ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Wsypać do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać liście laurowe i gotować do miękkości (około 10 minut).
Soczewica musi całkowicie wchłonąć wodę.
Gdyby stało się to zanim soczewica zmięknie, dolać jeszcze odrobinę wrzątku.
Drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kaszę wraz z soczewicą i orzechami zmielić/zblendować.
Dodać usmażoną cebulę i doprawić solą, pieprzem kajeńskim, oregano, natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zadbajcie, by powstała masa była wyrazista, pikantna.
W żadnym razie nie może być mdła.
Po doprawieniu masy, dodać jajko i ewentualnie mąkę.
Camembert podzielić na 12 kawałków. Z masy uformować 12 kulek.
Każdą rozpłaszczać w dłoni (zwilżonej zimną wodą, by masa się nie kleiła), na środku kłaść kawałek camemberta i zlepiać starannie, formując kotlet.
Każdy kotlet obtoczyć w płatkach owsianych.
Kotlety ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz