- duży seler
- 6 suszonych pomidorów
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżeczek ciepłej wody
- pieprz biały
- kurkuma
- przyprawa do gyrosu
- opcjonalnie 2 łyżki bułki tartej
Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 5 minut do spęcznienia.
Seler obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Razem z suszonymi pomidorami przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę.
Razem z suszonymi pomidorami przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę.
Dodać
spęczniałe siemię lniane i widelcem dokładnie wymieszać, doprawić do
smaku.
Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać bułkę tartą.
Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać bułkę tartą.
W rękach
uformować kotlety, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość
włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175′, piec przez ok. 20 minut (aż
kotlety się ładnie przyrumienią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz