Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 lutego 2015

SELEROWE KOTLETY Z SUSZONYMI POMIDORAMI



  •  duży seler
  •  6 suszonych pomidorów
  •  łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  •  5 łyżeczek ciepłej wody
  •  pieprz biały
  •  kurkuma
  •  przyprawa do gyrosu
  •  opcjonalnie 2 łyżki bułki tartej
Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 5 minut do spęcznienia.
Seler obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Razem z suszonymi pomidorami przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę.
Dodać spęczniałe siemię lniane i widelcem dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać bułkę tartą.
W rękach uformować kotlety, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175′, piec przez ok. 20 minut (aż kotlety się ładnie przyrumienią).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz