Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 lutego 2015

SMAROWIDŁO Z PIECZONYCH BURAKOW CZOSNKU I FETY


  • 1 opakowanie fety 
  • 2 średnie buraki 
  • 1 główka czosnku
  • tymianek suszony
  • opcjonalnie sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • oliwa
Każdy burak oraz czosnek położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, oprószyć solą (niekoniecznie), tymiankiem oraz pieprzem kajeńskim lub chili. 
Ściśle zawinąć folią i wstawić warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Buraki będą się piekły około 1,5 godziny, natomiast czosnek około 40 minut i należy wyjąć go wcześniej. 
Ząbki czosnku mają być w środku mięciutkie, kremowe. 
Miękkość buraka można łatwo sprawdzić przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Upieczone warzywa wystudzić, obrać. 
Do kielicha blendera włożyć fetę, pokrojone na kawałki buraki oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość zblendować. 
Można doprawić pieprzem kajeńskim lub chili lub czarnym pieprzem. 
Sól nie jest potrzebna, gdyż feta jest słona. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz