- ok.250 gramów ugotowanych ziemniaków
- 4 puszki tuńczyka
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub suszonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sól
- pieprz kajeński
- ulubione ziarna do obtoczenia kotletów lub bułka tarta
- cytryna do podania
Ziemniaki włożyć do miski, dodać
odsączonego z zalewy tuńczyka oraz uprzednio usmażoną na niewielkiej
ilości oliwy, drobno posiekaną cebulę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, po czym dodać do pozostałych składników.
Dodać koper, natkę, oraz sól i pieprz kajeński do smaku.
Masę dokładnie wyrobić ręką.
Dodać jajko i jeszcze raz wyrobić.
Formować kotleciki i obtaczać je w dowolnych ziarnach lub bułce tartej.
Gotowe kotleciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier uprzednio lekko posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 15 minut, po czym kotlety obrócić i piec kolejne 15 minut.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, po czym dodać do pozostałych składników.
Dodać koper, natkę, oraz sól i pieprz kajeński do smaku.
Masę dokładnie wyrobić ręką.
Dodać jajko i jeszcze raz wyrobić.
Formować kotleciki i obtaczać je w dowolnych ziarnach lub bułce tartej.
Gotowe kotleciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier uprzednio lekko posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 15 minut, po czym kotlety obrócić i piec kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz