Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 lutego 2015

PIECZONE KOTLETY Z TUŃCZYKA


  • ok.250 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 4 puszki tuńczyka
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub suszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz kajeński
  • ulubione ziarna do obtoczenia kotletów lub bułka tarta
  • cytryna do podania

Ziemniaki włożyć do miski, dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz uprzednio usmażoną na niewielkiej ilości oliwy, drobno posiekaną cebulę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, po czym dodać do pozostałych składników.
 Dodać koper, natkę, oraz sól i pieprz kajeński do smaku.
Masę dokładnie wyrobić ręką.
Dodać jajko i jeszcze raz wyrobić.
Formować kotleciki i obtaczać je w dowolnych ziarnach lub bułce tartej.
Gotowe kotleciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier uprzednio lekko posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 15 minut, po czym kotlety obrócić i piec kolejne 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz