- 2-4 słoiczki o pojemności 300 ml
- 4 duże banany (ok. 700g)
- 100g czekolady karmelowej
- 80 g cukru
- 150 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- ½ szklanki wiórek kokosowych
Wymieszaj z sokiem z cytryny by nie zściemniały.
W garnuszku zagotuj cukier z wodą, dodaj banany i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia masy – ok. 15-20 minut.
Dodaj pokruszoną czekoladę i wiórki kokosowe.
Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze
kilka chwil- do rozpuszczenia się czekolady.
Przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków.
Dobrze zakręć.
Wstaw do zimnego piekarnika i włącz grzanie góra dół na 130 st. C.
Gdy piekarnik się nagrzeje pasteryzuj słoiczki jeszcze 15 minut po czym wyłącz i zostaw je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz