Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 9 marca 2015

KREM BANANOWY Z CZEKOLADĄ



  • 2-4 słoiczki o pojemności 300 ml
  • 4 duże banany (ok. 700g)
  • 100g czekolady karmelowej
  • 80 g cukru
  • 150 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki. 
Wymieszaj z sokiem z cytryny by nie zściemniały.
W garnuszku zagotuj cukier z wodą, dodaj banany i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia masy – ok. 15-20 minut. 

Dodaj pokruszoną czekoladę i wiórki kokosowe. 
Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze
kilka chwil- do rozpuszczenia się czekolady.
Przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków.

 Dobrze zakręć.
Wstaw do zimnego piekarnika i włącz grzanie góra dół na 130 st. C. 

Gdy piekarnik się nagrzeje pasteryzuj słoiczki jeszcze 15 minut po czym wyłącz i zostaw je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz