Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 marca 2015

KURCZAK PIECZONY W JOGURCIE I POMIDORACH


  • 4 udka lub dowolne części kurczaka 
  •  400 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  •  sól (ok. łyżeczki) 
  • 1/5 łyżeczki pieprzu 
  •  szczypta chilli
  •  pół łyżeczki oregano  
  •  2 łyżeczki curry
  •  1/4 łyżeczki cukru 
  •  2 łyżeczki soku z cytryny 
  •  2-3 pomidory 
  •  świeże listki bazylii
 Jogurt wymieszać z przyprawami (bez bazylii), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na cała noc.
Razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim pomidory pokrojone w ćwiartki i wstawić pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika, ustawiając temperaturę 180 st. Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i trzymać we włączonym piekarniku jeszcze 15 minut.
Całość posypać posiekanymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz