- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 porcji hummusu z suszonymi pomidorami
- http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-feta.html
- 1/2 porcji smarowidła z buraków
- http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/smarowidlo-z-pieczonych-burakow-czosnku.html
- 1/2 porcji ogórkowego hummusu
- http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/ogorkowe-smarowidlo-z-cieciorki.html
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika lub dyni
- świeża zielona pietruszka
- świeża bazylia
- świeże listki oregano
- świeżo zmielony pieprz i sól
- pomidory z puszki
Następnie powoli wsypujemy kaszę, energicznie mieszając wodę trzepaczką.
Zakrywamy i gotujemy ok. 10 minut, na najmniejszym możliwym ustawieniu kuchenki.
Od czasu, do czasu mieszając dokładnie trzepaczką.
Gdy kasza jest gotowa, przelewamy ją do formy, wygładzamy szpatułką i pozostawiamy do schłodzenia.
Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Następnie, przytrzymując masę ręką, przekręcamy formę do góry nogami i przenosimy placek na talerz lub deskę do krojenia.
Kroimy w wybrane kształty (trójkąty, kwadratu lub kółka).
Dodajemy wybrane dodatki i serwujemy.
Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz