Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 marca 2015

TRÓJKĄTY Z POLENTY Z HUMUSEM



  • 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 porcji hummusu z suszonymi pomidorami
  •  http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-feta.html
  • 1/2 porcji smarowidła z buraków
  • http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/smarowidlo-z-pieczonych-burakow-czosnku.html
  • 1/2 porcji ogórkowego hummusu
  • http://judymuffin.blogspot.ie/2015/02/ogorkowe-smarowidlo-z-cieciorki.html
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika lub dyni
  • świeża zielona pietruszka
  • świeża bazylia
  • świeże listki oregano
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • pomidory z puszki
Wodę wlewamy do rondelka, gdy się zagotuje, dodajemy sól i zioła. 
Następnie powoli wsypujemy kaszę, energicznie mieszając wodę trzepaczką. 
Zakrywamy i gotujemy ok. 10 minut, na najmniejszym możliwym ustawieniu kuchenki. 
Od czasu, do czasu mieszając dokładnie trzepaczką. 
Gdy kasza jest gotowa, przelewamy ją do formy, wygładzamy szpatułką i pozostawiamy do schłodzenia. 
Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Następnie, przytrzymując masę ręką, przekręcamy formę do góry nogami i przenosimy placek na talerz lub deskę do krojenia. 
Kroimy w wybrane kształty (trójkąty, kwadratu lub kółka).
Dodajemy wybrane dodatki i serwujemy. 
Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz