Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 marca 2015

MIĘSNA BABA


  •  0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • kajzerka
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • masło+bułka tarta do wysmarowania formy
Wątróbkę opłukać i oczyścić, następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. 
Dodać do mięsa. 
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. 
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić. 
Czosnek przecisnąć przez praskę. 
Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić ręką.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 

Przełożyć do niej masę mięsną. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. 
Wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz