- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 20 dag wątróbki drobiowej
- kajzerka
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
- papryka słodka i ostra
- 1/2 szkl bułki tartej
- 2 garści żurawiny suszonej
- masło+bułka tarta do wysmarowania formy
Dodać do mięsa.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić ręką.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć do niej masę mięsną.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz