SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH
- 1 puszka tunczyka
-
3 jajka
-
50g żółtego sera
-
ok. 5 łyżek majonezu
-
sól, pieprz
-
czerwona papryka w proszku
-
szczypiorek do posypania
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo.
Białka trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli i mieszamy.
Żółtka również ucieramy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu sałatki.
Tunczyka mieszamy widelcem razem z pieprzem i papryką w proszku.
Szczypiorek drobno siekamy.
Na talerzu układamy obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów,
wykładamy masę serową i wyrównujemy.
Przykrywamy następną warstwą
krakersów. Następnie wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą
krakersów. Na krakersy wykładamy warstwę pasty z białek i wyrównujemy.
Całość pokrywamy warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypujemy
posiekanym szczypiorkiem.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz