Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 marca 2015

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH



  • 1 puszka tunczyka
  • 3 jajka
  • 50g żółtego sera
  • ok. 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • szczypiorek do posypania 

Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo.
Białka trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli i mieszamy.
Żółtka również ucieramy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu sałatki.
Tunczyka mieszamy widelcem razem z pieprzem i papryką w proszku.
Szczypiorek drobno siekamy.
Na talerzu układamy obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wykładamy masę serową i wyrównujemy. 

Przykrywamy następną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy warstwę pasty z białek i wyrównujemy. Całość pokrywamy warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz