Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 marca 2015

ZUPA Z PIECZONEJ MARCHEWKI


  • 4 świeże marchewki
  • 1 żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa 
  • pół litra wody
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • korzeń imbiru 1 cm
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 
Blachę  wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy obrane i przekrojone na pół marchewki, cebule i czosnek w łupinach.
Skrapiamy oliwą i pieczemy aż wszystkie warzywa bedą miękkie.
Do kielicha blendera wrzucamy marchewki, obrane z łupiny cebule i czosnek.
Dodajemy imbir pokrojony na plasterki i miksujemy niekoniecznie na całkiem gładką masę.
Przekładamy miks warzyw do garnka, wlewamy połowę wody i stawiamy na średnio nagrzaną płytę.
Dodajemy sól, kumin i połowę pieprzu z kolendrą.

Mieszamy.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy resztę wody.
Kiedy zupa zacznie bulgotać, zestawiamy ją z płyty i przekładamy do misek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz