- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g roztopionego masła
Lukier:
- 1/4 białka jaja
- 1/4 szklanki cukru pudru
Jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę.
Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy.
Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty.
Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę.
Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy.
Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty.
Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
Lukier:
Do miseczki włożyć składniki i wymieszać.
Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.
Po tym czasie można już go użyć.
Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.
Po tym czasie można już go użyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz