Łączna liczba wyświetleń

sobota, 11 kwietnia 2015

BABECZKI JOGURTOWE

  •   1 duże jajko
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła

Lukier:

  • 1/4 białka jaja
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. 
Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. 
Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. 
Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. 
Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
Lukier:
Do miseczki włożyć składniki i wymieszać. 
Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. 
Po tym czasie można już go użyć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz