Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 12 kwietnia 2015

BURGERY ZIEMNIACZANO SZPINAKOWE

  • 4 duże ziemniaki
  • parę łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • duży pęczek szpinaku lub paczka mrożonego ale całe liście
  • 2-4 ząbków czosnku 
  • szczypta gałko muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta, płatki owsiane, orkiszowe lub otręby


 Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejsza kostkę. 
 Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odsącz z wody i poczekaj aż się wystudzą. 
 Przy pomocy ubijaka ubij ziemniaki na puree. 
 Podczas ubijania dodaj parę łyżek oliwy, żeby nadać ziemniakom gładkiej konsystencji. 
 Do rondla przenieś umyty i posiekany szpinak. 
 Dodaj zgniecione ząbki czosnku. 
 Duś około 4 minuty.
 Dodaj szpinak do ziemniaków. 
 Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. 
 Przenieś do ziemniaków. 
 Dobrze wymieszaj masę oraz dopraw ją solą, gałką i pieprzem do smaku.
 Z masy formuj małe kotleciki. 
 Możesz je otoczyć w bułce tartej lub otrębach. \
 Ułóż burgery na blaszce do pieczenia. 
 Nagrzej piekarnik do 170stopni. Lub usmaż je na patelni z obu stron na złoto 
 Piecz przez około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. 
 Niech się zarumienią z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz