- 4 duże ziemniaki
- parę łyżek oliwy
- 1 cebula
- duży pęczek szpinaku lub paczka mrożonego ale całe liście
- 2-4 ząbków czosnku
- szczypta gałko muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta, płatki owsiane, orkiszowe lub otręby
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w mniejsza kostkę.
Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odsącz z wody i poczekaj aż się wystudzą.
Przy pomocy ubijaka ubij ziemniaki na puree.
Podczas ubijania dodaj parę łyżek oliwy, żeby nadać ziemniakom gładkiej konsystencji.
Podczas ubijania dodaj parę łyżek oliwy, żeby nadać ziemniakom gładkiej konsystencji.
Do rondla przenieś umyty i posiekany szpinak.
Dodaj zgniecione ząbki czosnku.
Duś około 4 minuty.
Dodaj szpinak do ziemniaków.
Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
Przenieś do ziemniaków.
Przenieś do ziemniaków.
Dobrze wymieszaj masę oraz dopraw ją solą, gałką i pieprzem do smaku.
Z masy formuj małe kotleciki.
Możesz je otoczyć w bułce tartej lub otrębach. \
Ułóż burgery na blaszce do pieczenia.
Ułóż burgery na blaszce do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 170stopni. Lub usmaż je na patelni z obu stron na złoto
Piecz przez około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę.
Niech się zarumienią z obu stron.
Niech się zarumienią z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz