Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 kwietnia 2015

CIASTECZKA WANILIOWO TRUSKAWKOWE

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 budyń truskawkowy
  • 10 - 12 łyżeczek dżemu truskawkowego
  • 1 cukier waniliowy
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy je z cukrem drobnym oraz waniliowym. 
Do powstałej masy dodajemy 2 jajka i ubijamy całość za pomocą miksera.
Następnie do ubitej masy dodajemy 10 do 12 łyżeczek dżemu truskawkowego i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. 
Mąke , 3 łyżeczki cukru pudru, budyń truskawkowy i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, szczyptę soli oraz ubitą mikserem masę. 
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.

Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 minut.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowujemy w metalowej puszce lub dużym słoiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz