- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 budyń truskawkowy
- 10 - 12 łyżeczek dżemu truskawkowego
- 1 cukier waniliowy
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Do powstałej masy dodajemy 2 jajka i ubijamy całość za pomocą miksera.
Następnie do ubitej masy dodajemy 10 do 12 łyżeczek dżemu truskawkowego i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
Mąke , 3 łyżeczki cukru pudru, budyń truskawkowy i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, szczyptę soli oraz ubitą mikserem masę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 minut.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowujemy w metalowej puszce lub dużym słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz