- 1-1,2kg szynki wieprzowej
- 500g pomarańczy
- 100g cytryny
- 100ml białego wina
- 120g miodu
- 9g przyprawy do piernika
- 15g soli
- 60ml oleju
- 10g goździków
Starłam skórkę z jednej, sok wycisnęłam ze wszystkich owoców.
W garnku zagotowałam soki z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Gotowałam 5 minut i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso zalałam chłodną marynatą.
Zalewając gorącą mięso ścięłoby się, a tego nie chciałam.
Wystającą część posmarowałam łyżką oleju, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
W tym czasie 3 razy odwracałam mięso, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Ostrym nożem nacięłam na zamarynowanym mięsie kratkę.
Przełożyłam do naczynia, polałam 1/3 marynaty.
Piekłam pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180°C, odkryłam mięso, polałam powstałym podczas pieczenia sosem i piekłam kolejne 30 minut.
Pozostałą marynatę zagotowałam, dodałam resztę miodu i zredukowałam do konsystencji dość gęstego syropu.
Po 30 minutach szynkę wyjęłam i odlałam z dna naczynia sos.
Mięso naszpikowałam goździkami i posmarowałam syropem z marynaty.
Zapiec 10-15 minut.
Na ok. godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Upiecze się równomiernie, będzie bardziej miękkie i soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz