Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 kwietnia 2015

SZYNKA W GLAZURZE CYTRUSOWO KORZENNEJ

  • 1-1,2kg szynki wieprzowej
  • 500g pomarańczy
  • 100g cytryny
  • 100ml białego wina
  • 120g miodu
  • 9g przyprawy do piernika
  • 15g soli
  • 60ml oleju 
  • 10g goździków
Pomarańcze dokładnie wyszorowałam. 
Starłam skórkę z jednej, sok wycisnęłam ze wszystkich owoców.
W garnku zagotowałam soki z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Gotowałam 5 minut i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso zalałam chłodną marynatą. 
Zalewając gorącą mięso ścięłoby się, a tego nie chciałam. 
Wystającą część posmarowałam łyżką oleju, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. 
W tym czasie 3 razy odwracałam mięso, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Ostrym nożem nacięłam na zamarynowanym mięsie kratkę. 
Przełożyłam do naczynia, polałam 1/3 marynaty. 
Piekłam pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180°C, odkryłam mięso, polałam powstałym podczas pieczenia sosem i piekłam kolejne 30 minut.
Pozostałą marynatę zagotowałam, dodałam resztę miodu i zredukowałam do konsystencji dość gęstego syropu.
Po 30 minutach szynkę wyjęłam i odlałam z dna naczynia sos.
Mięso naszpikowałam goździkami i posmarowałam syropem z marynaty. 
Zapiec 10-15 minut.

Na ok. godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Upiecze się równomiernie, będzie bardziej miękkie i soczyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz