Ciasto serowe:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- pieprz lub gałka muszkatołowa
- sól
- ew. 1-2 żółtka
Farsz:
- 400 g koktajlowych pomidorkow
- 300 g sera feta
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- po szczypcie soli i pieprzu
- cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto.
Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka.
Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .
Robimy nadzienie
2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą.
Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego.
Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą.
Na wierzchu ciasta układamy pokrojona w piorka cebule.
Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz