Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 kwietnia 2015

TARTA Z NADZIEWANYMI FETA POMIDORKAMI

Ciasto serowe:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

Farsz:
  • 400 g koktajlowych pomidorkow
  • 300 g sera feta
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
Robimy ciasto:
 Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. 
Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. 
Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .

Robimy nadzienie
2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. 
Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. 
Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. 
Na wierzchu ciasta układamy pokrojona w piorka cebule. 
Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz