- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 przecier pomidorowy
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 0,5 łyżeczki ziarenek kolendry
Mięso mielone podsmażamy na nieprzywierającej patelni i zalewamy przecierem pomidorowym. Przyprawiamy ziołami, pieprzem i kolendrą i dusimy przez kilka minut pod przykryciem, aby sos przeszedł aromatem przypraw.
Żaroodporne naczynie wykładamy warstwą cukinii, następnie umieszczamy na niej sos z mielonym mięsem i ponownie przykrywamy plasterkami cukinii.
Tworzymy warstwy tak jak w tradycyjnej lasagne.
Górną warstwę powinna stanowić cukinia.
Na wierzch wylewamy odrobinę przecieru pomidorowego i posypujemy przyprawami.
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz