Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 kwietnia 2015

CUKINIOWE LASAGNE

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2 cukinie
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki ziarenek kolendry
Cukinie myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. 
Mięso mielone podsmażamy na nieprzywierającej patelni i zalewamy przecierem pomidorowym. Przyprawiamy ziołami, pieprzem i kolendrą i dusimy przez kilka minut pod przykryciem, aby sos przeszedł aromatem przypraw. 
Żaroodporne naczynie wykładamy warstwą cukinii, następnie umieszczamy na niej sos z mielonym mięsem i ponownie przykrywamy plasterkami cukinii. 
Tworzymy warstwy tak jak w tradycyjnej lasagne. 
Górną warstwę powinna stanowić cukinia. 
Na wierzch wylewamy odrobinę przecieru pomidorowego i posypujemy przyprawami. 
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz