- 400g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szklaneczka wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Przesiewam do tego cukier puder, mieszam dokładnie, kosztuję, jeżeli nadal jest dla Was za mało słodkie to dodawajcie po łyżeczce cukru pudru,
Następnie przesypuję wiórki kokosowe, mieszam dokładnie i odstawiam na bok.
Do 1/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody przesypuję żelatynę i dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpuści, odstawiam do ostygnięcia.
Jak żelatyna jest już chłodna to przelewam ją do masy jogurtowej, stale ją mieszając.
Przygotowuję naczynie, w którym będę chłodzić masę w lodówce, wykładam je najlepiej dwiema warstwami foli aluminiowej, dzięki temu łatwo wyjmiemy masę.
Przelewam wszystko do formy, rozsmarowuję równo, od wierzchu przykrywam folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmuję formę z lodówki, delikatnie wyjmuję folię aluminiową z masą, delikatnie odrywam ją od brzegów masy.
Przygotowuję w dzbanku bardzo ciepłą wodę, w której będę moczyć nóż po każdym cięciu, dzięki temu wyjdą równe krawędzie.
Odkrawam nierówne krawędzie a resztę kroję w kostkę ok 2x2cm.
Przekładam na talerz i podaję, w razie co przechowuję w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz