Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

CZOSNKOWE BUŁECZKI

 na ok 12 bułeczek
  •  480 g mąki
  •  15 g cukru
  •  1 opakowanie suchych drożdży
  •  1 łyżeczka soli
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  60 ml mleka
  •  270 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki masła
  •  1 łyżka ziół
  • 1 szczypta soli
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą.
Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę.
Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto dzielimy na porcje i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm.
Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki).
Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą.
Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz