- 480 g mąki
- 15 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml mleka
- 270 ml ciepłej wody
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą.
Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę.
Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto dzielimy na porcje i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm.
Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki).
Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą.
Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je ok 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz