- 3 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- olej
- 2 gruszki
Gorgonzolę rozdrabniamy w miseczce widelcem, dodajemy do niej drobno posiekane orzechy oraz starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku gruszki.
Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Filety delikatnie rozklepujemy , solimy i pieprzymy.
Na mięso nakładamy farsz, ale nie rozsmarowujemy go do samych boków, aby nie wypłynął podczas obsmażania.
Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Roladki obsmażamy na złoto ze wszystkich na mocno rozgrzanym oleju a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tymiankiem.
Dookoła mięsa układamy pokrojone na ćwiartki gruszki.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy około 35 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, aby mięso lekko się zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz