Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 kwietnia 2015

MUFFINY Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM


  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 50ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 50g startego sera żółtego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100g cukinii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula biała lub czerwona
  • 150g wędzonego na zimno łososia
Nastawić piekarnik na 175 stopni, przygotować blaszkę do muffinów – ja miałam papilotki wykonane z papieru do pieczenia, te zwykłe nie nadają się do muffin wytrawnych
W misce roztrzepać jajka, dodać przyprawy, olej, kwaśną śmietanę i starty ser, wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, dodać koperek. 

Łososia pokroić w kawałki, cukinię w paseczki lub drobną kostkę, dodać do masy mącznej.
Wsypać suche składniki do mokrej mieszanki i mieszać aż staną się wilgotne – wyjdzie ciężka, zwarta masa, ale taka właśnie ma być.

Nałożyć ciasto do pełna do foremek i posypać wierzch tartym serem. 

 Wstawić muffiny do piekarnika i piec 20-25 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, by ostygły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz