- 2 jajka
- 200g kwaśnej śmietany
- 50ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 50g startego sera żółtego
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100g cukinii
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebula biała lub czerwona
-
150g wędzonego na zimno łososia
W misce roztrzepać jajka, dodać przyprawy, olej, kwaśną śmietanę i starty ser, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, dodać koperek.
Łososia pokroić w kawałki, cukinię w paseczki lub drobną kostkę, dodać do masy mącznej.
Wsypać suche składniki do mokrej mieszanki i mieszać aż staną się wilgotne – wyjdzie ciężka, zwarta masa, ale taka właśnie ma być.
Nałożyć ciasto do pełna do foremek i posypać wierzch tartym serem.
Wstawić muffiny do piekarnika i piec 20-25 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, by ostygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz