- 1kg wątróbki wieprzowej
- oleju kokosowego
- 0,5 kg cebuli,
- mąka,
- pieprz mielony,
- liść laurowy,
- po kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca,
- 80 ml ginu lub nalewu z ziaren jałowca
Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami (nie solić!), przełożyć do miski i podlać 40 ml ginu przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.
Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na oleju kokosowym.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki (do zeszklenia).
Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać zagotowaną wodą i pozostałymi 40 ml ginu i dusić ewentualnie uzupełniając wyparowany sos, na małym ogniu, ok. 1 godz., tak aby cebula była miękka ale nie rozpadała się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz