Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 14 kwietnia 2015

WĄTRÓBKA Z DŻINEM



  • 1kg wątróbki wieprzowej
  • oleju kokosowego
  • 0,5 kg cebuli,
  • mąka,
  • pieprz mielony,
  • liść laurowy,
  • po kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 
  • 80 ml ginu lub nalewu z ziaren jałowca
Wątróbkę wytrzeć czystą ściereczką (najlepiej w ogóle jej nie myć), pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i rozbić lekko tłuczkiem. 
Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami (nie solić!), przełożyć do miski i podlać 40 ml ginu przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. 
Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na oleju kokosowym. 
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki (do zeszklenia). 
Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać zagotowaną wodą i pozostałymi 40 ml ginu i dusić ewentualnie uzupełniając wyparowany sos, na małym ogniu, ok. 1 godz., tak aby cebula była miękka ale nie rozpadała się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz