- Po 5 dkg otrąb owsianych, żytnich i gryczanych
- 2 duże jaja całe
- 3 łyżki jogurtu
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką w miseczce.
Na chwilę , około 15 minut, odstawiłam masę, by otręby nabrały wilgoci.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nastawiłam na 200 stopni.
Zwilżyłam wnętrze dłoni wodą i formowałam kulki , a palcami drugiej ręki toczyłam równe chrupki (niestety nie udało mi się utoczyć zgrabnych malutkich kulek wielkości orzecha laskowego, więc zrobiłam nieco większe).
W trakcie pieczenia drewnianą łyżką przemieszałam chrupki, by równo się rumieniły i wysychały. Piekłam około 15 minut .
Z powyższych składników wyszło 52 chrupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz