Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 maja 2015

OTRĘBOWE CHRUPKI


  • Po 5 dkg otrąb owsianych, żytnich i gryczanych 
  • 2 duże jaja całe
  • 3 łyżki jogurtu 
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • sól do smaku

Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką w miseczce. 
Na chwilę , około 15 minut, odstawiłam masę, by otręby nabrały wilgoci.
Blaszkę  wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nastawiłam na 200 stopni. 
Zwilżyłam wnętrze dłoni wodą i formowałam kulki , a palcami drugiej ręki toczyłam równe chrupki (niestety nie udało mi się utoczyć zgrabnych malutkich kulek wielkości orzecha laskowego, więc zrobiłam nieco większe). 
W trakcie pieczenia drewnianą łyżką przemieszałam chrupki, by równo się rumieniły i wysychały. Piekłam około 15 minut .
Z powyższych składników wyszło  52 chrupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz