Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 maja 2015

SEREK TOPIONY

  • pół kilograma sera twarogowego , najlepiej tłustego lub półtłustego, 
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 żółtka (roztrzepane)
  • dodatki smakowe wg uznania ( płatki chili, ząbki czosnku, szczypior, kaparki,papryka, suszone pomidory,kminek w ziarnach,)

 Ser umieścić w rondelku z grubym dnem, ustawić na malutkim ogniu i podgrzewać aż do  rozpuszczenia na kleista masę, następnie dodać składniki smakowe i sodę oczyszczoną. Mieszać dalej , gdy składniki dokładnie się połączą , a ser roztopi, dodać roztrzepane 2 żółtka i podgrzać nie gotując.
Tak przygotowany ser rozlać do pojemniczków, wystudzić, trzymać w lodówce.
Wg mnie serek można użyć do 3 tygodni,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz