- pół kilograma sera twarogowego , najlepiej tłustego lub półtłustego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 żółtka (roztrzepane)
- dodatki smakowe wg uznania ( płatki chili, ząbki czosnku, szczypior, kaparki,papryka, suszone pomidory,kminek w ziarnach,)
Ser umieścić w rondelku z grubym dnem, ustawić na malutkim ogniu i podgrzewać aż do rozpuszczenia na kleista masę, następnie dodać składniki smakowe i sodę oczyszczoną. Mieszać dalej , gdy składniki dokładnie się połączą , a ser roztopi, dodać roztrzepane 2 żółtka i podgrzać nie gotując.
Tak przygotowany ser rozlać do pojemniczków, wystudzić, trzymać w lodówce.
Wg mnie serek można użyć do 3 tygodni,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz