Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 czerwca 2015

BISZKOPT Z JOGURTOWĄ MASĄ

Składniki na biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 8 łyżek ciepłej wody 
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować na najwyższych obrotach.
Cały czas miksując, zmniejszyć obroty, dodać łyżka po łyżce ciepłej wody, dodać łyżka po łyżce olej. Mąkę z proszkiem, umieścić w sitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszać szpatułką.


W innej misie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do masy żółtkowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, mieszać bardzo delikatnie od dołu do góry, tylko w jednym kierunku.

Wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boków formy nie wykładać papierem, ani nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. aby ciasto nie urosło z górką warto ciasto rozłożyć lekko po bokach, a środek zostawić lekko wklęsły, podczas pieczenia wszystko idealnie się wyrówna.

Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka.
Ostudzić całkowicie.
Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort).

Krem jogurtowo-owocowy:
  • 750 gr mieszanki owoców leśnych 
  • 400 gr jogurt grecki schłodzony
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wrzątku

Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zmniejszą objętość dwukrotnie, zblendować lub przetrzeć przez sito.
Wrzątkiem zalać żelatynę, namoczyć 2-3 minuty, wymieszać żeby nie było grudek.
Do żelatyny dodać dwie łyżki puree i wymieszać, następnie żelatynę dodać do puree i dokładnie wymieszać albo zblendować, tak aby żelatyna dobrze się połączyła z puree owocowym.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Jogurt umieścić w misie miksera, krótko zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimne puree owocowe, cały czas miksując.
Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

Na talerzu/tacy umieścić 1 blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz