Łączna liczba wyświetleń

środa, 3 czerwca 2015

CIASTKOWE LIZAKI

  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mrożonych malin/bądź innych owoców
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki skropi ziemniaczanej lub kukurydzianej
patyczki


Wszystkie składniki zagniatamy , owijamy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i tniemy na prostokąty.
Maliny mieszamy z cukrem i skrobią.
Na ciasto nakładamy najpierw patyczki potem nadzienie.
Zamykamy ciastka i przekładamy na blachę.
Pieczemy w 180 st aż do zrumienienia brzegów ciastek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz