Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 czerwca 2015

PIECZONE PLACKI WARZYWNE

  • 3 marchewki 
  • 4 ziemniaki 
  • 1/4 selera
  • 1/4 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować lekko olejem, np. przy pomocy pędzelka.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na miazgę. 
Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Warzywa razem wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Całą masę przełożyć na sitko i mocno odsączyć z wody. 
Formować rękami cienkie placki, dodatkowo wyciskając jeszcze z nich wodę. 
Układać je na blaszce. 
Piec w 200⁰C z termoobiegiem, przez 15 minut z jednej strony, potem obrócić placki i piec kolejne 7 - 8 minut, aż się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz