- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1/4 selera
- 1/4 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżka oleju
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować lekko olejem, np. przy pomocy pędzelka.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na miazgę.
Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Warzywa razem wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Całą masę przełożyć na sitko i mocno odsączyć z wody.
Formować rękami cienkie placki, dodatkowo wyciskając jeszcze z nich wodę.
Układać je na blaszce.
Piec w 200⁰C z termoobiegiem, przez 15 minut z jednej strony, potem obrócić placki i piec kolejne 7 - 8 minut, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz