- 2 opakowania filetów śledziowych à la Matias
- 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane
- 1 por, umyty i drobno pokrojony
- 20 g obranych pistacji
- 1 camembert
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 20 g masła
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
- 2 opakowania miksu sałat
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 300 ml śmietany 30%
- 2 jaja
- mleko do moczenia śledzi
1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni.
Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz.
Mieszamy.
Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek.
Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.
Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.
Całość mieszamy za pomocą widelca.
Przelewamy do miseczek ze śledziami.
Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta.
Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach.
Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
Wyciągamy zapiekanki z pieca.
Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz