Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 czerwca 2015

ŚLEDZIOWA ZAPIEKANKA Z CAMEMBERTEM



  • 2 opakowania filetów śledziowych à la Matias 
  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane
  • 1 por, umyty i drobno pokrojony 
  • 20 g obranych pistacji
  • 1 camembert
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • 2 opakowania miksu sałat 
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 300 ml śmietany 30% 
  • 2 jaja
  • mleko do moczenia śledzi
1 por rozcinamy i myjemy, następnie kroimy dosyć drobno.
1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. 
Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. 
Mieszamy. 
Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. 
Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. 
Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. 
Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. 
Całość mieszamy za pomocą widelca. 
Przelewamy do miseczek ze śledziami. 
Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. 
Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. 
Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
    Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. 
    Wyciągamy zapiekanki z pieca. 
    Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
      Na talerz wykładamy sałatę , polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz