Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 23 czerwca 2015

WAFELKOWY SERNIK

składniki na spód:

  • 260 g czekoladowych kruchych ciastek
  • 100 g roztopionego masła


Piekarnik nastawić na 180 stopni
Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować do powstania mokrego piasku.
Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć spód blaszki.


  • składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu na serniki z wiaderka, użyłam dokładnie takiego
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 rozbełtane jajko+ łyżka mleka
  • 6 wafelków Prince Polo XXL< 52 g każdy>


Ciasteczkowy spód wysmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, następnie wyłożyć na całą powierzchnie Prince Polo górną warstwą wafelków do ciastek, odpowiednio je przycinając i mocno przyciskając do ciasteczek.
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej
Wszystkie składniki na sernik włożyć do miski i zmiksować na gładką masę, miksować krótko, do połączenia.
Wyjąć formę z lodówki.
Na wafelki wylać całą masę sernikową, rozprowadzić i wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego  piekarnika i piec ok 50- 60 minut aż wbity patyczek w sernik nie będzie mokry.
Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i zostawić do ponownego ostudzenia już na blacie.

składniki na wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g białej czekolady


Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i włożyć do miski.
Kremówkę podgrzać.
Kiedy będzie się prawie gotować, natychmiast zdjąć z palnika i wlać do czekolady.
Odczekać chwilę, a następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do lodówki.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Kiedy ganache z gorzkiej czekolady będzie gęste, ale nadaj lejące się, wylać go na sernik, następnie porobić kleksy białej czekolady i widelcem zrobić esy floresy.
Sernik włożyć do lodówki na całą noc, aby czekolada mogła dobrze stężeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz