- ok. 300 g czerstwego chleba
- ok. szklanki mleka (do nasączenia chleba)
- 1 łyżeczka siekanego czosnku niedźwiedziego
- 4 pomidory suszone (posiekane)
- 2 laski kabanosa lub innej wędliny
- 1 cebula (posiekana)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa
- ser żółty – kilka plasterków pokrojonych w kostkę
chleb kroić w grubą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. po 2 minutach dodać mleko.
kiedy chleb dobrze nasiąknie, zdjąć z gazu.
podsmażyć posiekaną drobno cebulą.
do masy dodać cebulą i pomidory, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony kabanos (lub inną wędlinę, w drobną kostkę)
dobrze wymieszać. doprawić solą i pieprzem
dodać jajko i mąkę. masa powinna być zwarta i trochę się kleić.
oliwać posmarować „ciasto” i takie wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. rozprowadzić, tak by całość przypominała placek o grubości 1-1,5 cm.
ser żółty (pokrojony w kosteczkę) powciskać równomiernie w placek lub położyć na wierzchu.
piec w 190-200*C przez 45-50 min. (piekarnik ustawiony na góra-dół) z wierzchu placek powinien się się dobrze zrumienić , pod naciskiem palca wyczuwalny będzie miękki środek, który stężeje przy stygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz