Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 5 lipca 2015

KURZY WARKOCZ



  • gotowe ciasto francuskie,
  • pierś z kurczaka, 
  • żółty ser,
  • papryka
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • białko z jajka,
  • czosnek
  • cytryna
  • pesto z bazylii
  • olej kokosowy

Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części.
Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.
Pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem,skrapiamy cytryną, obkładamy czosnkiem i wkładamy do lodówki na pół godziny
Pokrojoną w kosteczkę paprykę podsmażamy na oleju kokosowym z cebulą, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy 3 łyżeczki pesto i tarkujemy ser.
Pierś kładziemy na ciasto,  do kieszonki wkładamy farsz oraz posypujemy natką pietruszki.
Zaplatamy paski na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia.
Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka.
Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut.

  • sol,pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz