Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 6 lipca 2015

RISOTTO Z CUKINIĄ




  • 150g nieugotowanego ryżu arborio,
  • 1 średnia cukinia,
  • 150ml bialego, wytrawnego wina,
  • 0,5 litra bulionu (moze byc z kostki),
  • 2 szalotki,
  • olej kokosowy maslo,
  • 3 lyzki startego parmezanu,
  • pare listkow bazylii,
  • sol, pieprz,

W glebokiej patelni lub dosc duzym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy.
Wrzucamy na nia posiekana szalotke i ryz.
Zmniejszamy ogien i calosc podsmazamy ciagle mieszajac do momentu, kiedy ziarenka ryzu zrobia sie przezroczyste.
Wlewamy wino i ciagle mieszajac czekamy az polowa wina wyparuje.
Po tym czasie dodajemy stopniowo bulion : wlewamy po chochelce i czekamy az ryz wchlonie plyn. Wtedy dolewamy kolejna porcje.
Oczywiscie caly czas mieszamy, aby ryz sie nie przykleil do dna.
W miedzyczasie scieramy cukinie na tarce o grubych oczkach.
Kiedy ryz bedzie miekki, dodajemy cukinie i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy plaska lyzke masla, starty parmezan i posiekana bazylie, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na minute pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz