Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 lipca 2015

CIASTO MLECZNA KANAPKA



  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka.
Zmiksować.
Dodać olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do tortownicy  (wcześniej wysmarowanej i wysypanej mąką lub bułka tartą) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego

Mleko (zwykłe) połączyćć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Masło utrzeć.
Powoli dodawać do niego mleko, dalej ucierając.
Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce.
Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz