- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka.
Zmiksować.
Dodać olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do tortownicy (wcześniej wysmarowanej i wysypanej mąką lub bułka tartą) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) połączyćć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Masło utrzeć.
Powoli dodawać do niego mleko, dalej ucierając.
Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce.
Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz